DeKronkelVector_Groen_illustratieKLEIN.jpg

Therapie

 
IMG_9602.jpg

Psychotherapie

Psychotherapie is zinvol bij heel wat emotionele, psychische en zelfs lichamelijke klachten. Een psychotherapeut probeert samen met jou een beeld te krijgen van je verhaal, je klachten en je hulpvragen.

IMG_9601.jpg

Psychiatrie & Neurologie

Ons team bestaat uit een neuropsychiater, een kinder- en jeugdpsychiater en een kinderneuroloog. Dit zijn artsen-specialist die jouw hulpvragen vanuit hun eigen medisch oogpunt bekijken.

Een kinderneuroloog behandelt enkel kinderen tot 16 jaar. Kinderen en jongeren tot 18 jaar kunnen terecht bij een kinder- en jeugdpsychiater. Een neuropsychiater behandelt zowel kinderen als volwassenen.

Onze artsen zijn betrokken bij diagnostische onderzoeken naar o.a. ontwikkelingsstoornissen. Ook voor medicatie , bijvoorbeeld bij de behandeling van ADHD en/of gedragsproblemen, kan je bij hen terecht.

We bekijken steeds individueel welke arts het meest geschikt is voor jouw onderzoek of opvolging. In sommige gevallen werken artsen samen rond één patiënt.  

IMG_9568.jpg

Logopedie

Logopedie omvat het onderzoek en de behandeling van stoornissen en beperkingen op het vlak van spraak, taal en stem. Logopedisten houden zich bezig met alle uitingsvormen van taal, waaronder gesproken taal, lezen en schrijven, gebaren, maar ook ondersteunde communicatiesystemen.  Logopedisten geven niet alleen individuele therapie maar verzorgen ook ouderbegeleiding (in groep of individueel).

IMG_9622.jpg

Kinesitherapie

Ons aanbod kinesitherapie beperkt zich tot het domein van de psychomotorische therapie en het diagnostisch fijn- en grofmotorisch onderzoek bij kinderen met (een vermoeden van) een coördinatie-ontwikkelingsstoornis (DCD of dyspraxie).

IMG_9590.jpg

Studiebegeleiding

Studiebegeleiding ondersteunt jongeren in het secundair en hoger onderwijs. De focus ligt op het ontwikkelen van planningvaardigheden en een efficiënte studiehouding. We geven geen gewone bijles maar door te werken met eigen studiemateriaal van de student, is er wel onmiddellijk een nuttige opbrengst.

IMG_9545.jpg

Samenwerking

Binnen ons team is veel expertise aanwezig. Onze therapeuten hebben naast De Kronkel vaak een andere werkplek binnen (buitengewoon) onderwijs, de revalidatiesector, de bijzondere jeugdzorg, of in een ziekenhuis. Als toch blijkt dat we niet over de nodige expertise beschikken, verwijzen we door of werken we samen met andere hulpverleners in het zorglandschap.

DeKronkelVector_Groen_illustratieKLEIN.jpg

Diagnostiek

 

Multidisciplinair

 

In De Kronkel zijn veel verschillende disciplines van hulpverlening verenigd. Dit maakt onze therapiepraktijk uniek in de omgeving. Je kan bij ons terecht voor heel uiteenlopende hulpvragen. Ook is het mogelijk om verschillende vormen van begeleiding te combineren om tot een beter resultaat te komen.

Ons diagnostisch team bestaat uit klinisch psychologen, artsen-specialist (neuropsychiater, kinder- en jeugdpsychiater, kinderneuroloog), logopedisten, neurolinguïsten en een kinesist. Er gebeurt op regelmatige tijdstippen multidisciplinair overleg tussen de leden van het team. Dat betekent dat alle betrokken hulpverleners samen (fysiek) overleggen over bepaalde dossiers om zo tot een gedragen besluit te komen.

 

Kortdurende diagnostiek

 

Afhankelijk van de hulpvraag wordt er gekozen voor kortdurende of uitgebreide diagnostiek. Wanneer de hulpvraag zich binnen één domein situeert, wordt gekozen voor kortdurende diagnostiek. Dit proces kan zowel door een psychotherapeut, een psycholoog, een logopedist of een kinesist worden begeleid. 

Het diagnostisch onderzoek blijft meestal beperkt tot één of twee sessies en loopt spontaan over in een begeleiding of therapie. Een kortdurend diagnostisch onderzoek bestaat uit:

  • Screening algemeen functioneren: Via een gesprek of met behulp van vragenlijsten wordt je algemeen functioneren bevraagd. Zo kan de therapeut je klachten op verschillende domeinen in kaart brengen. Het is belangrijk dat jij je met je verhaal gehoord voelt. 

  • Bepalen van hulpvraag: Vanuit je klachten zoekt de therapeut samen met jou naar een samenhang (oorzaken, kwetsbaarheden, instandhoudende factoren). Zo komen we samen tot een hulpvraag.

Opstellen van een behandelplan: Jouw hulpvraag wordt vertaald naar een begeleidingsplan op maat dat jou motiveert om je problemen aan te pakken. De therapeut zoekt naar methodieken die jou aanspreken en motiveren. Alleen zo kom je tot het beste resultaat.

 

Uitgebreide diagnostiek

 

Bij complexere problemen werken we met verschillende disciplines samen aan een diagnostisch onderzoek. We noemen dit een multidisciplinair diagnostisch onderzoek. De Kronkel heeft expertise in ontwikkelingsstoornissen en cognitieve oppuntstelling volwassenen/ouderen:

Ontwikkelingsstoornissen

Al vanaf de start van onze therapiepraktijk richten we onze werking in het bijzonder op de diagnostiek en begeleiding van ontwikkelingsstoornissen. Voorbeelden van ontwikkelingsstoornissen zijn ADHD, autismespectrumstoornis (ASS), dyspraxie (DCD), dysfasie, dyslexie of dyscalculie. 

Kinderen kunnen vanaf 6 jaar bij ons terecht voor een multidisciplinair ontwikkelingsonderzoek. Zo’n onderzoek bestaat uit meerdere deelonderzoeken (afhankelijk van de te onderzoeken ontwikkelingsdomeinen) en omvat meerdere disciplines (psycho, logo, kine, psychiater of NKO-arts).  

Cognitieve oppuntstelling volwassenen/ouderen

Normaal ouder worden gaat gepaard met cognitieve veranderingen, zoals een verlies van aandacht en concentratie, woordvindingsproblemen, (milde) geheugenproblemen. Hierdoor wordt je dagelijks functioneren normaal niet ernstig door belemmerd. Het verouderingsproces kan echter ook abnormaal verlopen, bijvoorbeeld bij dementie. Dementie is een verzamelnaam voor een groep ziektes waarbij het cognitieve functioneren verstoord wordt, bijvoorbeeld door ernstige geheugenproblemen, taalstoornissen (zowel het gebruiken als het begrijpen van taal) en het kunnen begrijpen en uitvoeren van complexe en dagelijkse handelingen. Ook de stemming, de persoonlijkheid en het gedrag kunnen veranderen. Er wordt pas van dementie gesproken als je ernstig beperkt wordt in het algemeen dagelijks functioneren door deze klachten.

In De Kronkel kan je terecht voor een uitgebreid onderzoek naar aandacht, concentratie, geheugen, taal en redeneervermogen, … Dit onderzoek levert een belangrijke bijdrage bij het diagnostisch onderzoek naar dementie. Hoewel dementie ongeneeslijk is, is een vroegtijdige diagnose belangrijk omdat dat er zo snel mogelijk gestart kan worden met het plannen van de zorg. Een snelle diagnose biedt meer kansen om zo lang mogelijk een kwaliteitsvol leven te behouden.

Voor andere problemen, bijvoorbeeld persoonlijkheidsstoornissen of schizofreniespectrumstoornissen, verwijzen we je graag door naar andere, meer gespecialiseerde centra.

Meer weten? Lees hier onze FAQ